Yhteisvastuu
Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta
Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Noin joka kymmenes lapsi elää pienituloisessa perheessä, mikä tarkoittaa noin 120 000 lasta.
Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.
Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa, karjanhoitoa sekä lasten ja nuorten koulunkäyntiä, kun perheet joutuvat muuttamaan veden ja tuoreen laidunmaan perässä.
****
Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa Kirkon diakoniarahaston kautta. Lisäksi diakoniarahaston avustuksilla tuetaan taloudellisesti eri syistä vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta.
Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.
****
Palvelemaan pelastettu – Anneli Piikki
”Jokainen päivä on minulle ylimääräinen ja kiitoksen aihe” toteaa Anneli Piikki. ”Minua ei pitäisi olla edes olemassa. Luulivat, että olin mennyt kesken, kun äiti sairasti niin rajun taudin.” Talvisota oli alkanut ja minä olin yhdeksän kuukauden vanha. Itkin ja olin niin huonona, että äiti otti minusta jo mitat ruumisarkkua varten. Pappa vielä toppuutti, että ei tehdä arkkua ennen kuin tyttö kuolee. Yhden kerran sitten kyljestäni tuli ulos rukiintähkä. Se siellä keuhkoissani oli aiheuttanut kipua ja sen valtavan yskimisen. Sitten minulla oli aukko suusta kylkeen ja vinkuna vaan kävi kun ilma tuli läpi. Silloin äiti meni polvilleen ja rukoili Jumalaa neuvomaan, mitä hän tekee. Sijan virtsarakko roikkui kuivumassa ja siihen äidin silmät sattui. Hän teki paikan siitä kylkeen ja sillä minut parannettiin. Olen kahdesti pelastettu elämälle. Muistan, että rippikoulussa oli sellainen otsikko: Palvelemaan pelastettu ja niin minä olen elämäni ajatellut.
Olin jo kotona oppinut tietämään yhteisvastuukeräyksen. Äiti toimi kerääjänä. Anoppini oli yhteisvastuukerääjä ja miniälle tuo osa lankesi itsestään selvänä. Vuonna 1962 menin ensimmäisen kerran keräämään anoppini listalla uudelle kotikylälleni. En tuntenut talojen ihmisiä, mutta siitä he tutuksi tulivat. Vuonna 1965 oli Maljasessa kinkerit ja Eino puolisoni lähti sinne yksin. Minä jäin kotiin pienten poikieni kanssa ja anoppi oli polttanut kätensä niin, ettei hänkään voinut lähteä. Eino sitten tultuaan kertoi, että minulle on nyt oma keräyslista ihan omalla nimellä. Olivat naiset niin päättäneet.
Aluksi alue oli pieni. Kiersin sen potkurilla tai kävellen. Joskus pojatkin olivat mukana ja se oli sellainen mukava yhteinen tapahtuma. Nyt alueeni on niin laaja, että teemme sen yhdessä puolisoni kanssa. Ei olisi mitään mahdollisuutta suorittaa keräystä, jos Eino puolisoni ei lähtisi minua kyytimään. Kierrämme Leskelän, Taipalin ja Hietäjärven alueet sekä Koikkalan kylästä kirkolta kirkolle päin. Hiihtokilpailut kun alkaa niin sunnuntaina päiväruoan jälkeen lähdemme. Siellä ihmiset tietävät meitä jo odottaa. Kerran muistan, kun eräs mies näytti minulle lompakkoaan: katso, tämän viimeisen setelin säästin sinun keräystäsi varten. Olen viimeisinä vuosina jo varoitellut, että jaksanko enää seuraavana vuonna tulla. Moni on sanonut, että kyllä sinun kerran vuodessa pitää käydä.
Tänäkin vuonna Anneli ottaa listan ja lähtee kierrokselleen.
Juvalainen yhteisvastuukeräys tarvitsee liikkeelle lähteviä ihmisiä. Joukkoon mahtuu vielä, joten tervetuloa mukaan tekemään ja toimimaan. Tänä vuonna yhteisvastuuvaroin tuetaan lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja mailman katastrofialueilla.